Velg riktig utvendig kledning til ditt borettslag

Å velge riktig utvendig kledning til boligen er både en investering i hjemmets funksjonalitet og verdi. Den utvendige kledningen fungerer nemlig som bygningens beskyttende lag og er samtidig med på å definere utseendet til et hjem. Klimaet hvor du bor kan være med på å diktere hvilken type kledning som er mest passende for deg, da noen materialer tåler visse miljøforhold bedre enn andre. Vurder behov, budsjett og estetiske preferanser nøye for å gjøre det beste valget for ditt bygg.

Tradisjonelt sett har tre vært det foretrukne materialet for utvendig kledning i Norge. Som kledningsmateriale tilbyr tre en unik kombinasjon av estetikk, holdbarhet og miljøvennlighet. For borettslag som ser etter bærekraftige og estetisk tiltalende løsninger, vil tre være et ideelt valg. Ikke bare gir den utvendige kledningen viktig beskyttelse mot vær og vind, den bidrar også til boligens overordnede design.

Kledningens funksjon: Langvarig beskyttelse og estetikk 

Kledningens viktigste oppgave er å beskytte bygningens isolasjonslag mot vær og vind, samtidig som den bidrar til bygningens utseende. Gjennom moderne byggeteknikker har to-trinns-tetting med adskilt vind- og vannsperre blitt standard, noe som krever et luftlag mellom lagene for optimal funksjonalitet. En god kledning vil kunne forbedre boligens estetikk, øke energieffektiviteten og beskytte strukturen mot de norske værforholdene. Den riktige kledningen kan også øke boligens markedsverdi. 

Krav til kledningsbord 

Nye standarder setter klare krav til utvendige kledningsbord, hvor både klasse 1 (for bolighus) og klasse 2 (for mindre krav til teknisk kvalitet) er definert. Vektlegging på materialkvalitet, fuktighetsnivå og mulighet for fingerskjøting gir byggherrer fleksibilitet i valg av materialer uten at det går ut over kvaliteten. 

Treslag brukt til kledning 

Tradisjonelt sett har furu vært regnet som det beste kledningsmaterialet siden den er rik på kjerneved. I moderne tid har imidlertid gran blitt det mest brukte treslaget her i Norge. Valget av treslag bør baseres på materialets evne til å motstå råte og soppangrep, noe som ofte henger sammen med treslagets evne til å ta opp fuktighet. Regelmessig rengjøring og inspeksjon kan forlenge kledningens levetid og estetikk, og noen materialer krever mer intensivt vedlikehold enn andre.

Kledningstyper 

Det finnes mange varianter av utvendige kledninger, fra tradisjonelle stående og liggende kledninger, til mer spesialiserte typer som tømmermannskledning og lektekledning. Valget av kledningstype vil påvirke både bygningens estetikk og dens beskyttende egenskaper. Når du skal velge kledningstype, er det også viktig å vurdere både innledende og langsiktige kostnader, inkludert potensielle kostnader du sparer knyttet til energieffektivitet.

Montering av utvendig kledning

Profesjonell montering er avgjørende for å sikre at kledningen ikke bare ser bra ut, men også fungerer som en effektiv beskyttelse for hjemmet.

Spikring, utlekking og beskyttelse av endeveden er alle viktige aspekter ved monteringen som bidrar til å minimere risikoen for råteangrep, og som også sørger for at kledningen forblir estetisk tiltalende over tid. Riktig montering av kledningen blir derfor essensielt for optimal holdbarhet og funksjonalitet. Monteringen kan være utfordrende avhengig av husets design og valgt materiale, noe som gjør det viktig å adressere eventuelle strukturelle problemer før ny kledning installeres.

 Tre – det tradisjonelle valget

For ethvert borettslag som ønsker å investere i holdbarheten og utseende til sine bygg, blir valget av riktig utvendig kledning en viktig beslutning. Med et bredt utvalg av alternativer og stiler tilgjengelig, tilbyr tre et fleksibelt og bærekraftig valg. Det kan tilpasses etter dine behov og preferanser når det kommer til design og funksjonalitet, samtidig som det gir langvarig beskyttelse mot vær og vind. I tillegg tilbyr det et klassisk og tidløst utseende. 

Få gratis konsultasjon hos Buma

Ser du tegn til oppsprekking, falmende farge eller vannskader? Det kan tyde på at kledningen kan trenge å bli byttet ut. Vi tilbyr gratis konsultasjon for borettslag som vurderer ny utvendig kledning eller oppgradering av eksisterende fasader. Våre eksperter kan veilede dere gjennom et bredt utvalg av materialer, kledningstyper og de beste praksisene for montering, alt for å sikre at dere oppnår et bærekraftig og estetisk pent resultat som vil vare i årene som kommer.

Del innlegg

Bestill gratis befaring

Skriv inn kontaktinformasjonen din

Hvor skal vi komme på befaring?

Dette steget er valgfritt

Vil du legge til mer informasjon?